Judecătorul Charles LaVerdiere a dispus însă ca asistenta Kaci Hickox să se supună unei „monitorizări directe active”, să-și coordoneze deplasările cu autoritățile sanitare locale și să anunțe imediat dacă prezintă simptome similare celor cauzate de virusul Ebola, relatează CNN. O nouă audiere este programată pentru marți.
Hickox a declarat că decizia judecătorului reprezintă un compromis corect și că va respecta ordinul de monitorizare directă activă. „Știu că Ebola este o boală înspăimântătoare (…). Știu că nu suntem pe punctul de a câștiga această luptă”, a afirmat ea.
„Ea nu va fi în carantină. Poate ieși în public. (Judecătorul) a înțeles ce înseamnă libertatea și că guvernul nu îți poate restricționa libertățile dacă nu există o justificare”, a declarat avocatul asistentei, Norman Siegel.
Asistenta, care a protestat față de faptul că a fost plasată în carantină în statul Maine, a ieșit joi la o plimbare pe bicicletă, împreună cu prietenul ei, Ted Wilbur, fiind urmăriți de două mașini de poliție și de numeroși jurnaliști aflați în zona locuinței lor.
Ea amenințase miercuri seara că va sesiza justiția dacă statul Maine (nord-est) o va obliga să rămână în carantină, dat fiind că nu prezintă niciun simptom al bolii. Statul Maine voia ca Hickox să rămână închisă în casă timp de 21 de zile, până la sfârșitul perioadei de incubație a bolii.
„Nu mă lasă să ies din casă și nici să intru în contact cu oameni, deși sunt în formă și nu am niciun simptom” de Ebola, a declarat miercuri seara Hickox, din pragul casei sale de la Fort Kent. „Nu vreau să rămân aici să văd cum îmi sunt încălcate drepturile civice, în timp ce acest lucru nu are o bază științifică”, a spus ea.
Plasată în carantină din oficiu la 24 octombrie, la sosirea în statul New Jersey (est), deși nu prezenta niciun simptom, această asistentă a denunțat faptul că a fost tratată „ca o criminală”.